سیستم مدیریت محتوا چیست ؟ سیستم مدیریت محتوا به انگلیسی content management system است که عموما عبارت خلاصه شدهی آن تحت عنوان CMS رواج داشته و مورد استفاده قرار میگیرد. این سیستم های مدیریت محتوا عموما توسط کسانی مورد استفاده قرار میگیرد که به دنبال ساخت سریع وب سایتشان هستند. شما با استفاده از انواع سیستم های مدیریت محتوای موجود دیگر نیازی به دانش فنی گسترده و منابع متعدد ندارید.
سیستم مدیریت محتوا برای سایت به شما امکان میدهد تا پروسه تولید محتوا خود را در یک رابط جذاب موردپسند کاربر موردنظر خود اصلاح و مدیریت کنید. همچنین بدون نیاز به برنامه نویسی و تنها با استفاده از تمها و افزونههای مختلف مربوط به هریک از انواع cms ، میتوانید وبسایت خود را شخصیسازی کنید.
به طور خلاصه سیستم مدیریت محتوا (Content Management System) و یا به اختصار CMS، سیستمی است که جهت مدیریت ساده محتوای وب سایت به کار می رود.
به طور کلیCMS از دو عنصر تشکیل شده است: برنامه کاربردی مدیریت محتوا (Control management applicant) که به اختصار CMS نامیده می شود و برنامه کاربردی تحویل محتوا (Control delivery applicant) که به اختصار CAD نامیده می شود.
عنصر CMA امکان ایجاد محتوا، اعمال تغییرات و حذف بخش خاصی از محتوای وب سایت، را بدون نیاز به تخصص خاص و امکانات فنی در زمینه وب، برای طراحی وب سایت فراهم می آورد. در نتیجه میتوان گفت با استفاده از سیستم مدیریت محتوا برای ایحاد وب سایت ساده نیاز به آشنا به زبان های برنامه نویسی نبوده و حتی نیاز به آشنایی با زبان HTML (Hyper Text Markup Language) نیز نمی باشد.
عنصر CDA، این اطلاعات را کامپایل نموده و از آن ها جهت آپدیت وب سایت استفاده می نماید.
انواع سیستم های مدیریت محتوا
سیستم های مدیریت محتوا در دو دسته سیستم مدیریت محتوا اشتراکی و سیستم مدیریت محتوا متن باز تقسیم بندی می شود:
وردپرس(WORDPRESS)
طی سال های گذشته مباحث زیادی در خصوص ماهیت وردپرس و امکان دسته بندی آن به عنوان یک سیستم مدیریت محتوا وجود داشت چرا که ساختار این سامانه معرف یک پلت فرم وبلاگ نویسی بود. این کمشکش ها زمانی فروکش کرد که از وردپرس در طراحی وب سایت های ساده ی چند صفحه ای بروشور مانند(که وبلاگ نیز نبودند) استفاده شد. خلق شبکه های اجتماعی پیشرفته از طریق پلاگین های این سامانه منجر به ختم این مباحث برای همیشه شد.
امروزه هزاران قالب، پلاگین و ویجت به منظور بسط قابلیت های وردپرس در دسترس است. همچنین گسترش انجمن توسعه دهندگان این سامانه بدان معناست که دستیابی به آموزه ها و اطلاعات مورد نیاز جهت بهره گیری از این سیستم به راحتی فراهم شده است. راه اندازی شبکه های اجتماعی، تالارهای گفتگو(Forum) و وب سایت های تجارت الکترونیک به کمک پلاگین ها و قالب های سفارشی شده، تنها با یک بار نصب و اشتراک گذاری این سامانه امکان پذیر شده است.
مزایای وردپرس:
انجمن گسترده توسعه دهندگان همراه با مستندات و آموزه های قابل دستیابی
ایجاد هر گونه وب سایت با بهره گیری از پلاگین های رایگان و غیر رایگان و قالب های سفارشی شده
محیط مدیریتی کاربرپسند
معایب وردپرس:
پیچیدگی برای طراحی سایت های ساده و ابتدایی
آسیب پذیری امنیتی وب سایت های راه اندازی شده از طریق این سامانه بدون اعمال تنظیمات مورد نیاز
عدم وجود پشتیبانی رسمی برای این نرم افزار به گونه ای که ممکن است برخی مشکلات و سوال ها بی پاسخ باقی بماند.
موارد استفاده از وردپرس:
طراحی وبلاگ و یا سایت های شخصی
طراحی سایت دانشگاه ها
سایت های عکاسی
ایجاد سایت های معرفی مشاغل
سایت هایی با محتوای تجارت الکترونیک
جوملا یکی از محبوبترین انواع cms
در برخی موارد مدیران سایتها به دنبال قابلیتهای بیشتری هستند که بر روی سیستم عاملشان نصب شده باشد. در این صورت پیشنهاد میکنیم که از جوملا استفاده کنید. joomla نیز مانند وردپرس از انواع سیستم مدیریت محتوای متن باز است که به طور رایگان در اختیار شما قرار میگیرد. امتیازی که جوملا از آن برخوردار است، پشتیبانی چند زبانه داخلی و گزینههای پیشرفته مدیریت کاربر و محتوا است. این موارد، جوملا را به گزینهای عالی برای عضویت ، انجمن و وبسایتهای شبکههای اجتماعی تبدیل میکند.
مزایای جوملا
وجود تعداد بالای قالب و افزونه
گستردگی و وجود منابع معتبر آموزشی
معایب joomla
طراحی و رابط کاربری نه چندان مناسب
کارایی و گستردگی ضعیف نسبت به وردپرس
آشنایی با سیستم مدیریت محتوا دروپال(DRUPAL)
یکی دیگر از سیستم مدیریت محتوای محبوب که توسط شرکت های مطرحی چون New York Observer، Popular Science، MIT، Sony Music و Fast Company بکار گرفته شده، دروپال است. ویژگی های منعطف و کاربرپسند این سامانه امکان مدیریت محتوای سایت ها را تسهیل کرده است. دروپال دارای انجمن توسعه دهندگان فعال، تعداد زیادی کانال IRC و تالارهای گفتگو و مستنداتی است که پیوسته به روز و بهینه می شوند. این مستندات دربرگیرنده تمامی نیازهای نصب و راه اندازی وب سایت ها، ماژول ها، طراحی قالب ها و دیگر مسائل مرتبط است. وجود بیش از ۶۰۰۰ افزونه برای این سامانه تاثیر چشمگیری در افزایش قابلیت های این CMS جهت مدیریت محتوا داشته و بدان معناست که با بکارگیری این سیستم می توان تمام تمرکز را متوجه طراحی و راه اندازی وب سایت نمود و نیاز به درگیری با کدنویسی از میان رفته است.
مزایای دروپال:
انجمن پشتیبانی قدرتمند متشکل از کانالهای IRC و حتی پشتیبانی زنده
وجود بیش از ۶۰۰۰ افزونه که این سامانه را تا حد زیادی قابل توسعه کرده است.
استفاده از این سامانه توسط شرکت های بزرگ که خود گواه قدرت این سامانه است.
معایب دروپال :
پیچیدگی برای طراحی سایت های ساده و ابتدایی
کمبود چشمگیر قالب های رایگان و غیررایگان
پیچیدگی در ایجاد قالب
موارد استفاده از دروپال:
وب سایت هایی با محتوای ذخیره سازی فایل ها
شبکه های اجتماعی
پرتال های خبری
وبلاگ های اجتماعی
وب سایت هایی جهت اشتراک گذاری ویدئو و عکس
قابلیت های سایت ساز ویکس (Wix)
یکی از سایت سازهای رایگان است. در این برنامه با درگ و دراپ کردن می توان یک سایت را طراحی کرد. در واقع ویکس یک پلت فرم رایگان است اما تبلیغات خود را در بالا و پایین وب سایت برای تامین هزینه هایش نمایش می دهد.
یکی از معایب ویکس این است که نمی توان از دامین مورد نظر خود استفاده کرد و این برنامه از افزونه های خوبی مانند گوگل آنالیتیکس و فروشگاه نیز پشتیبانی نمی کند.
پیشنهاد مطالعه: آشنایی با ابزارهای کاربردی گوگل
سیستم مدیریت محتوای تکست پترن چیست
تکست پترن یکی از سیستم های نادیده گرفته شده در بازار CMS هاست. این سامانه بسیار منعطف و کاربرپسند است که به راحتی قابلیت سفارشی سازی دارد. از این CMS برای تولید تگ های برنامه نویسی استفاده می شود که به بازیابی و مدیریت محتوا کمک شایانی کرده است. این سامانه براحتی متون خام و بدون فرمت را در مقالات تبدیل به متون XHTML کرده و میزان کارپسندی مطالب را به طور چشمگیری افزایش داده است.
گستردگی قالب های این سامانه به اندازه وردپرس، جوملا و یا دروپال نیست و تنها بالغ بر ۱۲۰ قالب جهت استفاده کاربران در دسترس است. در عین حال چندین قالب مدیریتی نیز برای مدیریت محتوا توسط برنامه نویسان ارائه شده است.
مزایای تکست پترن:
اینترفیس بسیار ساده
مناسب برای طراحی هر نوع سایت همراه با ارائه آموزه های لازم
مستندات بسیار مناسب
معایب تکست پترن:
کاربران اندک
پلاگین های محدود نسبت به دیگر CMS ها
کمبود قالب های قوی
موارد استفاده از تکست پترن:
سایت های خبری
وب سایت های آموزشی
وب سایت هایی با محتوای معرفی محصولات
پرتال های ساده
وب سایت هایی جهت دانلود فایل ها
سیستم مدیریت محتوا مجنتو
سیستم مدیریت محتوای مجنتو بسیار انعطافپذیر و ایمن است. در مقابل اما یادگیری و استفاده از تمام قابلیتهای داخلی آن ممکن است شما را با مشکل مواجه نماید. با استفاده از این سیستم مدیریت محتوا برای سایت ، میتوان چندین فروشگاه را مدیریت کرده و در کشورها ، زبانها و ارزهای مختلف از آن استفاده کرد.
بنابراین، اگر منابع و بودجه کافی برای راهاندازی سایت و استفاده از این سیستم دارید، پیشنهاد میکنیم از سیستم مدیریت محتوای مجنتو استفاده کنید
مزایای مجنتو
انعطاف پذیری بالا
قابلیت پشتیبانی از ۱۰ هزار محصول
راهاندازی تعداد بیشماری فروشگاه اینترنتی تنها با یکبار نصب
رابط کاربری ساده
معایب سیستم مدیریت محتوا مجنتو
پیچیدگی آن برای افراد تازه کار
سخت بودن یافتن توسعه دهندگانی که با مجنتو کار میکنند
قیمت بالای بعضی نسخههای آن
نیاز به صرف هزینه برای توسعه و بهبود افزونههای مجنتو
سیستم مدیریت محتوای فارسی پرستاشاپ
بدون کوچکترین تردیدی prestashop یکی از قدرتمندترین و حرفهایترین انواع سیستم مدیریت محتوا است که ویژگیهای گستردهای دارد. برخی از مهمترین مزایای استفاده از این ابزار قدرتمند عبارتند از:
قیمت گذاری آسان محصولات و خدمات
نمایش محصولات در سایت با استفاده از ریز ابزارکهایی مانند ماژولها و امکانات فرعی و بدون نیاز به کدنویسی
شروع آسان تجارت آنلاین
وجود قابلیتهای پیش فرض متعدد برای مدیریت فروشگاه اینترنتی
گستردگی مناسب و وجود تعداد زیادی قالب و افزونه
معایب پرستاشاپ
بالا بودن هزینههای تعمیر و ویرایش این سیستم مدیریت محتوا
وجود اشکالات جزئی در پنل مدیریت
قیمت بالای افزونهها و قالبها
مدیریت محتوای سایت، اساسیترین و مهمترین موردی است که در زمان طراحی سایت باید در نظر بگیرید. در گذشته داشتن یک سایت شخصی یا سازمانی به شدت پرهزینه و سخت بود و بیشتر به یک رویا شباهت داشت. در حالی که امروزه میتوان در کمتر از یک ساعت سایت ساخت و محتوای آن را مدیریت کرد.
امیدواریم شما با مطالعه این مقاله دریافته باشید که CMS چیست و با انواع سیستم مدیریت محتوا و تفاوتهای آنها نیز آشنا شده باشید و بتوانید بهترین سیستم مدیریت محتوا را برای طراحی وب سایت خود در نظر بگیرید.